Terug naar Zweden
Sjonge wat een mooie reisdag vandaag. Een geweldige route door het dal van de Glomma, de hoogvlakte bij Funasdalen en dan komen we aan bij de Sanfjallet.
We zijn vanmorgen al vroeg vertrokken. Om tien voor half 9 reden we weg in Rena. We hebben nog even een praatje gemaakt met Jan en afgerekend. De voortent is afgebroken en het toilet schoongemaakt. We hebben vandaag ongeveer 360 kilomter voor de boeg maar in Noorwegen weet je nooit wat je tegenkomt.
We volgen het dal van de Glomma naar Tynset. Het landschap lijkt hier een beetje op Oostenrijk. Af en toe verschijnen er hoge toppen tussen de beboste heuvels door. De vaste waarde blijft telkens de Glomma, die een beetje op de Klaralven in Zweden lijkt.
Toen we vertrokken was het droog en onderweg komt zo nu en dan de zon er even door.
Bij Tynset gaat de weg langzaam omhoog tot aan Roros. Zoals gezegd is dit het koudste plaatsje van Noorwegen in de winter. Het is een oude mijnwerkersstad met veel mijnen en bezienswaardigheden. We twijfelen even of het zullen bezoeken maar we rijden door naar Brekken en Fjalnass. Daar komen we een voor Zweedse begrippen groot skigebied tegen. Het lijkt alsof het hier in de winter erg druk is. Men is ook nog volop aan het bouwen met een nieuw hotel en liften. De stoeltjeslift loopt ook in de zomer.
De weg is fantastisch. Renate heeft onderweg een Eland in de bossen gezien. De kinderen zaten dvd te kijken en ik was te laat dus er zijn geen getuigen, maar gezien het landschap moesten we er wel 1 tegen komen. We zitten onderhand op een hoogte dat we sneeuwresten op de bergen zien liggen. Ongemerkt zijn we behoorlijk gestegen. Via Funassdalen en Tarnas komen we uiteindelijk in Hedeviken terecht. De camping is makkelijk te vinden en ligt fantastisch. Aan het water. Dat was belangrijk want de nieuwe boot van Anna moet uitgeprobeerd worden.
Op de vorige camping was geen receptie en informatie. Hier wel. Ik haal de nodige folders en we ontdekken dat we helemaal goed zitten. We zitten ongeveer 14 kilometer van de Sanfjellet en de eerste wandelkaart hebben we al in bezit.
We trekken de voortent ervoor en de kinderen zetten het tentje op om in te slapen. Daarna gaan we even flink wat boodschappen doen omdat we de komende dagen willen benutten om dingen te ondernemen.
Daarna moet de boot opgeblazen worden. Het is nog steeds droog en de kinderen hebben dikke lol. Na een uurtje komen ze terug, net voor een flinke bui aan. Even wat drinken en dan de BBQ aanmaken.
Het was een hele mooie rit. We hadden ook via Idre kunnen rijden, dat was korter geweest maar deze weg was spectaculair mooi.
geweldig. mooi verhaal, mooie foto's. en slapen de kindjes echt in de tent. goed zeg. mooie boot hoor.
veel plezier gr. janny
Wat is het toch mooi in het noorden. Ik weet wel waar jullie
het volgend jaar heengaan.In het begin van de dag wel goed ontbijten hoor.verder noch veel plezier en de groeten allemaal